Vattenfestival eller Songkran festival.

Kung rama 5 tilldelade den 1 april att vara nyårsdagen. År 1940 ändrades det till den 1 januari för att vara nyårsdag som större delen av den övriga världen. Men thailändare var fortfarande van vid nyår i april i Thailand. Därför har 13-15 April blivit nyåret i Thailand.

I den thailändska traditionen börjar nyåret tidigt på morgonen när trogna thailändska buddhister ger allmosor till buddhistiska munkar. Äldste och föräldrar blir besökta och respekteras av sina barn och barnbarn. Förr hällde de unga doftande vatten över de äldste händer, som i gengäld önskade dem god hälsa, lycka och välstånd. Denna tradition att betala respekt kallades ”Rod Nam Dam Hua”. Idag är vattensprutandet det tydligaste inslaget i firandet. Det firas överallt utomhus med att man sprutar vatten på allt och alla, vänner och förbipasserande samt bilar, för att möta det nya året ren och lycklig. (April är det varmast i Thailand)

Vid den här tiden på året brukar människor från landsbygden som arbetar i staden återvända hem för att fira festivalen. Så den april 14 kallas ”Familjedagen”.

Fina bilder av Tuy Pinnarat, begåvad fotograf – Chiang Mai Thailand. Följ honom på Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.