World Wide Web-en gränslös värld

Novell – Två kulturer Två länder (del 1)

Det är en väldigt skön vinter. Solen skiner. Blommorna blommar. Vinden blåser varmt, och människorna har fina tunna enkla kläder på sig. Ingen snö och inte 25 minusgrader, utan plusgrader och varmt.

Martin är i norra Thailand, efter att ha varit i söder vid havet och haft roligt i tre veckor. I norr får man bekanta sig med leende människor, fin och skön natur och gamla kulturer och traditioner som gör att man känner sig förflyttad tillbaka i tiden. Förutom att staden är vacker, har Chiang Mai fint väder. Därför är staden ett populärt resmål bland många thailändare, men det är inte därför Martin är här.

När han har besökt sevärdheterna i staden, sett vackra utsmyckningar på olika tempel, en smart och kul elefantshow, vattenfall, floder, blomsterträdgårdar och lokala marknader, bestämmer han sig för att hyra en bil för att köra själv till gränsen, Chiang Rai. Där kan han bekanta sig med gränslandet mellan tre länder. Och en annan bra sak är att han får visum direkt där, utan att behöva söka och vänta på visum. Då får han vara här en månad till. Det är inte svårt att söka reseinformation i ett turistland. Man kan söka själv på internet, men det gör inte Martin. Han har kommit hit för att slippa ifrån kyla och snö i sitt land, och för att träffa en kvinna från norr som han känner och haft kontakt med på internet sedan en tid tillbaka. Hon heter Mali och hon har varit en bra guide för honom.

Klockan är drygt 8 och efter frukosten ger de sig i väg. I ett varmt land, och här i Chiang Mai som är den näst största staden med drygt en och en halv miljon invånare är det inte ovanligt att det finns en massa motorcyklar på vägen i centrum. ”Det känns som det finns mängder av myror som springer bredvid bilen”, tycker Martin. Det är första gången som han kör själv i Thailand i stället för att hyra en bil med förare, resa med gruppresa eller taxi.

”Nej, det är inga problem för mig, dessutom har jag kört länge”, svarar Martin Mali, när hon frågar honom om han är säker på att köra bil i Thailand på vänster sidan. Han kör efter Malis förslag till ett köpcentrum som ligger nära hotellet. De ska köpa lite dryck och chips. Det är gott om plats men när de vill parkera nära ingången så behöver Mali gå ut och flyta en vagn som står ivägen. När de går ut från bilen, ser han att det finns två män som samlar ihop kundvagnarna till en rad för att det ska bli lättare för kunderna att använda dem. ”Vad bra, god service”, tycker Martin medan de går in i affären. I affären köper Mali chips och några öl. Men Martin kan inte hitta något lösgodis …

Vid kassan finns en leende kassörska och en annan anställd som väntar på att plocka varorna i plastpåsar. ”Thank you”, säger mannen med artigt leende. ”Your welcome”, svarar Martin och ler mot honom. ”Gratis plastpåsar, bra service och billigt. ”För samma summa pengar kan jag handla nästan fyra gånger här, jämfört med en gång hemma”, tänker medan han tar plastpåsen och går ut till bilen. När de har kört från staden en stund så försvinner myrorna i form av motorcyklar. Det känns fint med natur och gröna träd på båda sidor på vägen.

”Hur lång tid tar det?”

”Knappt fyra timmar brukar det ta”, svarar Mali.

”Var är hastighetsskyltarna”, frågar han när han har väntat och tittat en stund, men inte sett någon.

”Vad är en hastighetsskylt?”, svarar Mali frågande.

”Det är en skylt som visar hur fort man får köra”, förklarar Martin.

”Vad sa du, det finns inga sådana som du sa”, svarar Mali. Det gör att Martin blir förvånad, så han frågar henne igen för att vara helt säker. ”Inga hastighetskameror?”. ”Vad är hastighetskameror”, frågar hon undrande. ”En hastighetskamera står vid sidan av vägen och fotograferar bilar som kör för fort”, förklarar han långsammare. Han tror att nu har de nog problem med språket igen. ”Nej, hur kan man stå och vänta för att ta kort på bilarna här, vad frågar du om, är du inte klok?”, svarar Mali. ”Jahaja, det finns inga”, nickar Martin förstående och ler finurligt.  Mali lugnar ner sig när Martin förstår och slutar att fråga om konstiga saker. Hon tar fram en öl, öppnar den och ger till Martin. Det gör att han blir överraskad. Han tittar på henne, och frågar ”Får jag?”. ”Varför inte, eller vill du inte?”, frågar hon undrande för att han har berättat att öl är hans favoritdryck.  ”Jo, jo det vill jag gärna”, svarar Martin och tar ölen. Det är klart man blir piggare med kall öl när det är varmt, tänker han. Mali tittar på honom, och undrar vad som gör att han blir konstigt glad. Martin känner sig fri. ”Inga hastighetsskyltar, inga hastighetskameror, vägen är bred och lagom svängig”, tänker han, ”som gjord för blyfötter”.

”Om två timmar ska vi dricka kaffe på gränsen, vet du någon bra kaffestuga?” frågar Martin. Det gör att Mali blir förvånad igen. Hon tittar på honom frustrerat. ”Vad sa han igen, varför är han så konstig idag, frågar konstiga saker, pratar också konstigt, förstår han inte vad jag sa att det tar knappt 4 timmar”, tänker Mali, men hon säger inget mer och Martin gasar på i hög hastighet.

Knappt två timmar senare väntar de framför ett litet rum, där man kan betala sina böter. De är på en polisstation som ligger i en liten stad innan destinationen. När de har kommit ut från stationen, kör Mali lugnt och långsamt. Det är inte så långt kvar till gränsen, men med alkohol i blodet och utan internationellt körkort så får Martin inte köra. Hastighetskameror finns inte på samma sätt som i Sverige men det finns poliskontroll och speciellt på vägen till gränsen ser han några poliskontroller innan de kommer till Myanmar (Burma). ”Trots att vägarna här inte har samma sätt att markera trafikregler på som i Sverige, så har det här landet tydligen lagar som måste följas”, tänker Martin för sig själv.

Novellen skrevs under min SAS-utbildning (Svenska som Andra Språk) 2011 och nu har trafikövervakning i Thailand ökat, speciellt i större städer.

Visumkontrollen idag är mer strikt. Det är inte lika enkelt att åka fram och tillbaka över gränsen för att förnya sitt visum, som det var tidigare. Idag är kontrollen mycket större för att hitta dem som förnyar sina visum många gånger på detta sätt.

För att köra bil i Thailand måste utlänningar ha internationellt körkort. Det finns nog några som kör utan men för att bilförsäkringen och din egen försäkring skall gälla vid en olycka måste du ha ett för landet giltigt körkort. Mer information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.