Thailändska i Sverige

Vad har du för uppfattning om thailändskor som bor i Sverige med en svensk man/pojkvän? Innan du svarar på frågan får du läsa min berättelse om hur jag, som känner kulturerna i både Thailand och Sverige,  upplever livet som thailändska i Thailand och Sverige.

Thailändska i Thailand

Generalisering av thailändska

I Thailand ses thailändska som det svaga/milda könet som måste skyddas och förlita sig på de starkare männen för att uppnå balans i förhållandet, särskilt i familjen.

En bra och dygdig kvinna kännetecknas av 4 egenskaper;

Kroppen   – klär sig ordentligt, inte utmanande.
Verbalt   – talar sött och melodiskt, inte ovårdat.
Sinnet   – visar medkänsla och objektiv förståelse.
Praktisk och vårdande   – känner till sina uppgifter och sin roll i familjen och tar hand om sin make och barnen.

Bl a internet har gjort världen mindre och västerländska kulturer har influerat Thailand. Men definitionen av en bra kvinna finns fortfarande begravd djupt i medvetandet hos thailändare. Speciellt i familjer som är kända i samhället förväntas deras dotter vara en bra kvinna.

Thailändska som saknar egenskaper hos en bra kvinna.

En thailändskas beteende speglar inte bara henne själv, utan också familjen. Vilket återspeglas i olika ordspråk t.ex.

Toalett i trädgården
Uttrycket jämför en familj som har en dotter, med en toalett framför huset. Om dottern gör nåt fel så är det möjligt att alla vet. Likt som man kan komma förbi och känna lukten och smutsen från toaletten. Ett tydligt exempel är en dotter som blir gravid före äktenskapet.

Thailändska med 3 män
Kvinnor förväntas ha sex med den man hon är gift med. En kvinna som har haft 3 män kommer att uppfattas som en opålitlig kvinna som inte så många män vill ha som fru. Orsaken till att en kvinna träffat flera män är ointressant. Och männen som kvinnan eventuellt träffat bedöms inte utifrån några moraliska värderingar. De är ju män… (En gammal idé men finns kvar speciellt i föräldragenerationen).

Prostituerade
En jämförelse som skapar stora och allvarliga skador för en thailändska, eftersom yrket inte är accepterat hos vanligt folk. Det används för en kvinna som klär sig utmanande (läs ”porrigt”), är otrogen, har många män, röker, talar ovårdat/högljutt. Även om dessa kvinnor inte är prostituerade.

Prostituerade och thailändare

De flesta delar av Thailand har fortfarande ganska gamla moraliska värderingar när man jämför med Sverige. Även kyssar och kramar mellan älskande är inte accepterat offentligt. Naturligtvis är prostituerade ett yrke som inte är accepterat bland vanligt folk. Även om det finns, särskilt populärt bland vissa turister… Men om man frågar lokalbefolkningen var man kan köpa sexuella tjänster, så kan de flesta inte svara. Men många turister vet …

Prostituerade i Thailand kan delas upp i huvudsakligen 2 grupper;

  1. De som ser att det är en karriär för att tjäna lätta pengar, och gör de för att tillgodose sina behov.
  2. De som ser att det är en karriär för att tjäna lätta pengar, men gör det för deras skyldighet att ta sitt ansvar för familjen. Det finns kvinnor som blir lämnade av sina män och måste ta ansvar för barn utan barnbidrag. Och de kanske också måste ta hand om sina föräldrar (en pensionär får ca 600-1000 Bath per månad). Och med stor arbetslöshet är det inte lätt för en kvinna utan utbildning att ta hand om familjen. Att bytta kroppen mot pengar är ett sätt att lösa problemet

Thailändska som är med en utländsk man.

Innan jag kom till Sverige umgicks jag inte med utlänningar. Jag tänkte likt många andra att en thailändska med utländsk pojkvän måste ha träffats i en bar eller på platser med koppling till sex.

Upplevelse hos thailändska som invandrade till Sverige

Fri att bryta sig ur de thailändska förväntningarna på en bra kvinna.

När jag bott i Sverige ett tag upptäckte jag att här använder man ”man/mänskligheten ” i stället för kön, nationalitet eller hudfärg. Jag känner att människorna här är utvecklade och civiliserade. Kvinnorna här har kan ha ett eget liv, de kan vara sig själva. Kvinnor här anses vara en människa och jag känner att jag är en människa här nu!

Jag trivs med självständigheten. Jag kan ha shorts när jag vill utan att bry mig om nån säger att det är oattraktivt eller opassande. Jag gillar att dansa. Jag kan njuta av det utan att behöva dricka. Jag dricker när jag har roligt och umgås, eller när jag vill. Jag röker ibland när jag går ut,  och när jag är stressad och funderar mycket. Det är som en ledstjärna för frihet i mitt hjärta, ”jag kan!”. Det kan tyckas konstigt och dumt för vissa människor med tanke på hälsan. Men jag behöver inte bryr mig om vad dessa människor tycker. Jag behöver inte tänka på bilden av mig själv för att möta familjen längre. Bara jag vet vad jag gör, vem jag är, vilka mina rättigheter är. Jag kan vara mig själv utan att kallas prostituerad. Jag kan inte köpas för pengar!!!

,
Konstig livserfarenhet

När jag har bott I Sverige en tid, så har jag träffat många människor och detta gör att jag inser något konstigt.

Kram
Även om vår hälsningskultur är ”Wai” (hälsa med händerna utan beröring kroppen) har jag accepterat och tycker om kramar. Jag ser det som en varm hälsning. Men jag har också upplevt dålig känsla när jag fått konstiga kramar. Jag känner att det inte var ”rena” kramar! Jag undrar om det ges till alla kvinnor eller bara till thailändskor?!

Vara närgången
Jag är en leende människa och skrattar gärna. Men jag är stilla och tyst när jag lyssnar och möter obekanta. Men slumpen gör att jag fått dåliga erfarenheter. En svensk man tog mig på baken när vi träffades första gången. Jag vände mig om och sa argt ”DU FÅR ABSOLUT INTE!”. Jag blev arg men behärskade mig eftersom han var full och han hade en thailändsk fru som också är min vän.

Det är bara ett exempel. Jag har sett/upplevt mer och det gör att jag är vaksam. Sverige är inte alltid så fint som jag trodde!

I pub/bar
Naturligtvis, thailändare är trevliga och gillar att ha roligt. Vi har gått ut med vänner då och då. Men där uppfattas vi som annorlunda. För en del män blir vi som det bara är att komma och ta! Men vad är det här, varför är de annorlunda mot oss? Jag vill inte gissa utan måste hitta sanningen.

.
Upptäckten av ”falsk frihet”

Slutligen, en dag har jag fått svaren på alla oklarheter. En kväll när jag och min nya pojkvän går ut träffar vi av en slump en thailändska och hennes svenska man. Jag har aldrig träffat den mannen men känner henne lite. Jag och thailändskan har det roligt och låter männen prata med varandra.

Senare, i bussen på vägen hem, är min pojkvän tyst och ser allvarlig ut. Han säger till mig att mannen berättat han har rest till Thailand ofta. Han vet väl hur det är i Thailand och hur thailändskor är. Han frågade min pojkvän varför han har thailändska. ”Har man pengar så kan man välja vilken thailändska man vill.”

Även om jag har druckit under kvällen, så blir jag inte arg. Istället känner jag tacksamhet att jag nu förstår det jag varit misstänksam mot. Jag förstår den mannen som har varit i Thailand många gånger men bara har sett samma sak. Samtidig förstår jag min pojkvän som inte har varit och sett hur Thailand är. Jag säger till honom ”Om du tror på honom och känner att du får vara med mig p g a dina pengar, så varsågod och gör slut. Jag vill inte heller vara med en man som inte kan lära känna mitt riktiga jag utan lyssnar på någon som inte känner mig och inte ens vet vad jag heter!”

Idag har jag och min pojkvän varit tillsammans i över 4 år…

,
känsla av upptäckten.

 Hur jag känner för mig själv .

Ibland känner jag att jag hamnat fel. Det här är inte min plats! Men det är inte lätt att åka tillbaka hem till Thailand och börja om livet. I Thailand, som är ett outvecklat land, blir kvinnorna misstänkta för att vara prostituerade bara för att de har gjort nåt som avviker från uppfattningen om en bra kvinna. Men i det här civiliserade landet blir thailändska sedda som prostituerad bara för att de är thailändska. Det är ledsamt…

Känsla till mannen som tror att pengar kan köpa thailändska.

Den här mannen har inga egenskaper som är typiskt svenska. Enligt min uppfattning är de flesta svenskar rationellt tänkande och dömer inte människor på utseendet. Vad han berättade visar på en snäv människosyn och det gör att jag tycker synd om honom. Thailand är ett vackert land och har en egna fin kultur. Folk, båda kvinnor och män, är generösa, trevliga och roliga. Alla ler och välkomnar turister. Han missade det utan har bara åkt till Thailand för att se samma sak igen och igen. Hans liv i Sverige saknade något som gör att han måste åka till Thailand för att träffa nåt som han föraktar, en kvinna som han kan ha bara om han har pengar! Jag hoppas också att han inte tror att alla de 33 miljoner kvinnorna som bor i Thailand kan köpas för pengar!

Jag undrar hur hans familj är när han tycker att han kan ha thailändska bara för att han har pengar, men han bor med en thailändska. Är hans familj uppriktigt? Det är hans liv men jag kan i alla fall inte låta bli att undra, när han förolämpade thailändskor men åkte till Thailand och hämtade en till sig. Varför? Är det för att ingen kvinna i Sverige vill ha eller uppskattar honom? Det är konstigt att man kan leva med någon som man egentligen föraktar. Det måste innebära att man egentligen föraktar också sig själv.

,

När jag var ett litet barn trodde jag att världen var liten, enda vägen som fanns var vägen hem från dagis. Innan jag kom till Sverige, trodde jag att en thailändska som var med en utländsk pojkvän var bara de som kunde ”köpas för pengar”. De måste ha träffats på en bar eller pub. Nu blir jag ledsen för vad jag tänkte, nu när jag har en svensk sambo och har sett många duktiga thailändskor här. Jag har också lärt mig från de flesta  svenskar att man inte bör döma andra bara på utseende. Jag ska inte döma nån innan jag lärt känna och förstått hur personen är på insidan.

Jag är inte och har aldrig varit prostituerad. Inte för att jag ser ner på dem som har det som yrke. För mig är de prostituerade som säljer sig själv för pengar, för överlevnad av familjen, värda mer respekt än den sexköpande mannens nedvärderande syn på thailändskor.

Jag skriver den här är artikeln, inte för jag vill att du ska berömma eller respektera thailändskor utan för att du skall se oss som människor! Kalla en thailändska prostituerad om det stämmer med hennes jobb och dina pengar kan köpa henne. Men tro inte att du kan ta dig friheten mot en thailändska eller förolämpa henne innan du lär känna henne som person! Bedöm oss inte alla lika bara för att vi är thailändskor!

Nu får du svara på ” Vad har du för uppfattning om thailändskor som bor i Sverige med svensk man/pojkvän?”. Oavsett hur du svarar så påverkar/ändrar det inte mig/oss thailändskor utan det bara speglar dina idéer och din människosyn.

,

Nunti

Leave a Reply

Your email address will not be published.