Utnyttjad!

Novell – Två kulturer Två länder (del 3)

Oj oj! Varför har en man som är förmögen mer tur igen! utropar byborna när nyheten att Mali träffat Martin sprider sig. I en liten by på landet tar det inte alls lång tid innan alla veta att det hänt något. I deras ögon, att ha en västerländsk pojkvän är en lycka som ger välbefinnande och välstånd. Mali kommer ihåg sin mammas ögon. I dem kunde hon se stolthet och lycka när hon hört folk prata om sin dotter…. Ingen i Thailand, inte ens Malis mamma, får veta vad som händer med henne. Hon vill inte att hennes problem blir känt hos familjen. Hon vill inte att glädjen i mammas ögon förvandlas till lidande och oro för sin dotter.

Mali sitter och tittar sig förstrött omkring i köket. Köket som hon inte är bekant med och där sonen inte finns. Hon får bo hos sin thailändska vän som har en snäll svensk man. Mali får hjälp med ekonomin via CSN-bidrag och stöd från socialen. Hon får hjälp med egen bostad men tycker inte att hon är redo och stark nog att vara ensam med sina problem. I den 90 kvadratmeter stora lägenheten med 3 sovrum, 1 vardagsrum, 2 toaletter och ett kök med 3 barn och 2 vuxna är det ont om plats men där finns ett gott hjärta, så det finns plats för Mali. Vänlighet, en thailändsk vän och många som pratar thailändska gör att hon känner samma känsla och värme som hemma i Thailand….

Att lära sig svenska är viktigt för Mali för att kunna leva på egen hand. Det vet hon men det är inte lätt att koncentrera sig. Vid köksbordet sitter vännen med sina böcker och mittemot sitter Mali. Hon stirrar på sin bok men bilden som hon ser flyger bort till Thailand…. ”Jag är glad när du är lycklig, men när som helt som du behöver hjälp så säg till mig”, hör Mali sin brors röst säga i huvudet. Även om hennes bror är en av de thailändare som tror att thailändska som har en västerländsk pojkvän kommer att få ett bättre liv men förståelsen av att livet är osäkert gör att han burkar säga till henne när de träffas; ”En enda syster och ett enda syskonbarn är alltid min familj. Jag ska ta hand om er”.

Bilden dagen innan hon kommer till Sverige, dyker upp när hon tittar i den svenska läroboken. Åtminstone i hennes huvud…. Nästan alla blir upphetsade, utom mamman och brodern, när hon talade om att hon bestämt sig att flytta till Martin och Sverige. Brodern tittade på mamman och vände sig till Mali som var en glad, lycklig och leende kvinna då. ”Är du säker? Vill du inte vänta lite längre och kolla hur det kommer att bli mellan er?”. ”Det kommer att bli bra. Det är inget ni behöver oroa er för”, sa Mali glatt och log som vanligt mot dem.

Dagen som hon skulle flyga till Sverige sa brodern till henne ”Kom tillbaka om det inte går bra. Vi har det bra här, huset, bilar, marken, mat, allt är också ditt. Och kom ihåg att vi älskar dig”. Ända sedan pappan dog när Mali var 15 år så har brodern tagit hand om henne och mamman och tagit sig an arbetsuppgifter och ansvar som den enda mannen i familjen. Nu när systern flyttar långt bort kan han inte hjälpa om det skulle hända nåt. Även om Mali är 36 år gammal, är hon alltid hans lillasyster. Malis envishet gör att han vet att det inte är någon idé att övertala henne att stanna.

På flygplatsen var det några vänner och släktingar men inte hennes bror. Alla var glada och gratulerade henne. Men inte mamman. Hon satt på bänken och tittade ner på sina knän. Hennes ögon var röda. Då trodde Mali bara mamman oroade sig för hennes långa flygresan. Hon vet så väl att mamman inte tycker om att flyga. Broderns äldsta dotter som förstår och vet hur hennes pappa och farmor tänker, grät.  Men då trodde Mali bara att brorsdottern tänkte att hon skulle komma att sakna Mali. Nu förstår Mali bättre varför de var ledsna….

Mali tror på kärleken som alla har för henne i Thailand. Hon kommer att vara välkommen om hon vill ta sonen med sig hem. Men i alla fall vill hon inte störa dem. Hennes son kommer att växa upp i Sverige som svensk. Och hon vill att sonen skall kunna vara nära båda pappa och mamma. Alla barn älskar sin far och mor. Det vet Mali så väl.

Situationen som Mali befinner sig i får henne att känna som om hon står i mörker. Trots att hon inte kan se nåt ljus nu, tror hon med säkerhet att hon kommer att få att se det igen. Och då kommer hon att berätta för sin mor och bror vad som har hänt med henne. Det är inte skamligt eller hemligt men hon vill berätta för dem och samtidigt kunna se på dem med styrka i ögonen för att de inte skall oroa sig utan lita på henne att hon klarar det.

Målet med att komma till Sverige var att skapa ett nytt liv med kärlek och familj och hennes största önskning är att få ett fint blandbarn. Men när plötsligt vägen till målet ”går sönder” känner hon sig ofokuserad. Oplanerade händelser skapar osäkerhet och osäkerhet leder till rädsla. Många gånger träffar hon familjerådgivningen för att prata om hur de skall göra med sonen. Om det är i Thailand skulle hon inte varit orolig. Där har hon en bror som känner till myndigheterna, där har hon hjälp och även pengar att betala det nödvändiga. Men här i Sverige har hon ingen. Hon är bara en invandare som inte ens kan beskriva sig själv med egna ord. Lagen i Thailand om föräldraskap är svagare än i Sverige. Vem skulle tro henne, att allt hon säger är sanningen? Ångest och okunnighet skapar mer rädsla och det gör att hon blir villrådig. Vad som skrämmer henne mer är att förlora sonen.  Martin har sagt till familjerådgivningen att Mali får stanna hemma om hon vill, även om de är separerade. Men hon säger nej. Hon kan inte bo hemma och se alla gamla bilder som inte längre betyder samma sak för henne. Hon har bestämt sig för att gå vidare på den okända vägen. Även om hon känner sig otrygg och tomhänt så väljer hon att tro på den svenska rättvisan.

Sonen bor hemma hos sin pappa. Hon tror barn som är drygt 2 år gammal är för små för att förstå sorg. Samtidig tycker hon att hon är för svag för att krama honom just nu. Det är en av orsakerna till varför hon vägrar att anta Martins erbjudande om att stanna hemma. Malis vägran gör att hon kan se något i ögonen hos familjerådgivningens personal. Hon vet inte vad det är. Är det för att jag inte vill bo med min son? undrar Mali. Det är annorlunda jämfört med socialens personal som uppmuntrar henne. ”Det finns många kvinnor som kommer från Asien och behöver hjälp likt du. Fortsätt kämpa. Vi kommer att hjälpa dig!”

När det har gått en dryg månad känner sig Mali lugnare. Hon flyttar till sin lägenhet och träffar sin son varenda vecka. Hon bestämmer sig för att hitta nån som hon kan prata med och fråga om råd. Eric är en 51 år gammal svensk man som hon hittar på en svensk dejting site. Han är lugn och förstående vilket gör att Mali inte bryr sig om att det är 50 mil emellan dem. Det hon vill ha är någon som lyssnar och förstår. Och har varma kramar. Allt finns hos Eric. Mali berättar vad som har hänt med henne när Eric är nyfiken och frågar. När han lyssnar på hennes berättelse så märker hon att i Erics ögon finns sympati och förståelse men också något dolt. Det verkar som ögonen skulle vilja säga något. Hon undrar vad. Det är inte olikt vad hon såg i familjerådgivningens personals ögon. Hon tror inte att hon får svaren bara hon frågar utan hon känner att hon ska hitta svaren själv en dag!

När Eric frågar berättar Mali hur hon träffade Martin. Den thailändska dejting sajten gör att han blir nyfiken och kikar på den själv. Han tycker att många kvinnor på sajten beskriver sig själva med egenskaper som trevlig, lagar god mat, tar hand om sin man och familjen. Men det finns inte på Malis dejting annons. ”Jag hittade och ville träffa dig för att du är en vacker kvinna, inte för att du är thailändska” sa han vänligt.

Mali känner sig inte förvånad att Eric tittar på thailändskor på dejting sajten. Han har aldrig varit i Thailand, aldrig bekantat sig med någon thailändska. Han bör se och välja innan han bestämmer sig för att välja henne. Men den som gör henne förvånad är vad han har sagt. ”Han kommer och träffar henne för att hon är en vacker kvinna, inte för att hon är thailändska.” Vad som hon vet, hört och förstått när hon är i Thailand, många västerländska män tycker om thailändskor för att de sköter hushållsuppgifter, är bra på thai matlagning, ta hand om och skämma bort sin man och familjen. Vad menar Eric, undrar Mali. Varför är hon som thailändska inte attraktiv för honom?

Efter att ha träffat Eric mår Mali bättre. Han hjälper henne med språket och skolan. Han är snäll och lyssnar men pratar inte så mycket själv. Mali känner inte längre att hon är ensam med sina problem. Hon tror att allt har varit bra mellan henne och Eric. Men när det har gått 3 månader sker en förändring, när Eric säger att han inte kan fortsätta träffa henne. På grund av att han bor för lång bort och har 2 barn som han måste ta ansvar för. Mali tycker att det är en dålig ursäkt. ”Du är för svag för att kämpa för kärleken. Dina barn är inte små barn länge”, säger Mali till honom. ”50 mil är inte länge än mellan Thailand och Sverige. Säg att du inte tycker om mig, det är bättre”. Erics förklaring är inte avskräckande för henne, varför hon inte kan förstå honom. Men det är naturligtvis för att hon är en envis kvinna som hon inte tänker be honom att stanna. Kärleken måste komma från båda, den kan inte vara ensidig eller påtvingad.

Frustrationen kring Eric upprör henne. Men det inte tar så lång tid innan hon träffar Leif på en dejting sajt. Erfarenheter från Eric gör att hon tänker på avstånd. Att inte bo lång från varandra gör att det inte är svårt att träffas efter att ha chattat bara några gånger.  En fin restaurang i centrum är platsen för mötet. På vägen dit tänker Mali och frågar sig själv vad hon vill, vad hon kommer att göra. Svaren som hon burkar ha för sig själv är borta, det finns bara tystnad i huvudet…

Fint väder en fredagskväll lockar folk till centrum. I restaurangen bjuder Leif Mali vad hon vill äta men hon vill ha bara ett glas Cola. Nu när hon träffat Leif så vet hon vad hon vill. Högt prat, glada och trevliga människor runt omkring, men det betyder inget för Mali, tvärtom. Hon kan höra sig själv så tydligt. Hon vill vara ensam med sig själv och glömma Eric. Leif är en perfekt man för en vanlig kvinna som henne. Men det är inte dags. Hon försöker koncentrera sig och klara av konversationen tills Leif är klar med maten.

”Ursäkta, men jag vill åka hem” säger Mali när betalning blir klar.

”Ditt hem eller mitt” säger Leif på ett retsamt sätt.

“Jag vill åka hem och vara själv, tyvärr” säger Mali självsäkert.

Det Leif sa, hörde hon första gången från läraren i klassen Svenska För Invandrare när hon berättade om raggningsrepliker. Då förstod Mali inte vad det betydde men nu tror hon att hon vet vad Leif menade.

”Jag är ledsen att jag inte kan vara här längre med dig”, säger Mali när de går från restaurangen.

”Det är ok” svarar Leif vänligt. Han vänder sig och tittar på Mali och ler mot henne.

”Vad är det som gör att du kommer hit och träffar mig”, frågar Mali när hon tittar tillbaka på Leif. Han är en 47-årig svensk, ser ung ut, verkar omtänksam, förnuftig och har ett bra jobb. Hennes erfarenhet säger henne att det oftast är gamla män som vill träffa en thailändska.

”Jag kommer hit för att träffa en kvinna. Om jag hittar en kvinna behöver hon inte vara thailändska, sa Leif allvarligt. Du är en fin kvinna Mali, säger Leif och tittar på Mali tröstande och uppmuntrande.

”Jag vet inte om jag är fin eller inte”. säger Mali medan hon går och tänker. Yttre skönhet för henne är vanligt att hitta överallt. Leifs vänskap gör att Mali känner sig lugn och fortsätter berätta. ”Men en sak är jag helt säker på. Jag är vacker och fin på insidan, jag tänker aldrig skada någon, hatar att se mänskligt lidande men blir glad att se en människas leende”. Talet blir långsammare och rösten ledsnare. Leif är fortfarande tyst och lyssnar.

”Jag förstår inte varför jag känna smärta, besvikelse…” säger Mali. Hon tittar ner i marken och går långsammare, nästan stannar.

”Du vet…”. Leif stannar och vänder sig om, håller i hennes händer. ”Det finns många svenska och västerländska män som söker bara thailändska. De vill att…”

”Snälla!” avbryter Mali innan Leif hinner fortsätta berätta. ”Säg inte mer”. Hon börjar gråta och kastar sig mot Leifs bröst. Leif kramar henne tröstande. Mali gråter och snyftar. Det är mörkt och tyst, speciellt i hennes hjärta. Efter en stund så tar hon sig ur kramen och försöker sluta snyfta. ”Tack, tack för allt. Du är en som vet och förstår hur mycket ont jag har. Tack för att du inte fortsätter berätta. Jag vill inte höra att jag är en kvinna med otur” säger Mali innan de tar farväl och åker hem. Var och en till sig.

I hörnet av ett kombinerat sov- och vardagsrum står en säng och där ligger Mali. Hon tittar på mörkret i taket. Det är inte lätt att somna med så mycket tankar i huvudet. Hon tänker på vad Leif skulle berätta. Vad som gjorde att hon inte ville lyssna trots att hon undrar vad sanningen är. Mali tänker på familjeplaneringens blickar…och Erics. I de ögonen finns något ord som liknar vad Leif skulle berätta….. Hon undrar, vill veta men samtidigt vill hon inte höra. Hon är rädd för vad hon misstänker kommer bli sant….

Mali har varit förvirrad och funderat mycket under en lång tid i sängen. Slutligen frågar hon sig själv om hon kan fortsätta leva med drömmen att alla thailändskor som bor med en västerlänning får ett fint liv. Eller om hon ska vakna upp och accepterar sanningen. Hon tänker på sin livserfarenhet i Sverige, hur hon har haft det, vad hon sett mellan några thailändska vänner och deras svenska män och vad hon har lärt sig efter separationen.

Oj oj! som i Thailand betydde glädje och lycka för en thailändska som har en svensk man, blir sedan Oj oj! i Sverige som ett uttryck för oro och medkänsla för henne! Ska hon ha det bra…? Många saker i Sverige och Thailand är annorlunda inklusive vad man tror och vad som är sant. Många svenska män söker en thailändsk kvinna för att de känner sig svaga inför svenska kvinnor. De är själviska, döljer sanningen om livet i Sverige. De vill leva annorlunda mot vad en ”normal” svensk man och kvinna gör. Och även lura sig själv att de har kvar sin yngre attraktionskraft genom att skaffa en ung thailändska, som kan vara i samma ålder som deras egna barn! Mali har varit i Sverige i drygt 2 år men hon känner sig som om hon precis kommit hit ….

Ofta lär man sig bättre att hantera olika situationer om man själv tvingas uppleva dem men tiden det tar att lära sig beror från person till person. Många gånger kan man lära sig genom att höra från andra men många svenskar vill inte såra genom att berätta sanningen utan tittar på dem med medkänsla i ögonen, som Eric och familjeplaneringens personal. Hur många svenskar kommer att kunna berätta sanningen som Leif gör? Hur många thailändskor kan ändå inte acceptera vad personer som Leif berättar? Och hur många thailändskor är inte redo att kämpa för rättvisa? Vägen till rättvisa gör ont, är jobbig och svår och inget man vill komma ihåg, tänker Mali…..

Mali är vaken även om hennes ögonen är slutna. Kulturgapet, orsakat av skillnaderna mellan länderna, skapar okunnighet hos thailändskor och utnyttjas av vissa svenskar. Det finns många sorgliga historier p g a detta och det bygger på en missuppfattning hos thailändare och svenskar som tycker det är genant att berätta sanningen. I Thailand vet man några utländska män blir lurad av thailändskor, och detta vet också svenskar. I Sverige vet man att många thailändskor blir utnyttjade men detta vet inte alla thailändare. Det är sorgligt, tänker Mali. I skillnaden av de två kulturen och två länderna, borde det inte finnas något som man kan nyttja och skapa glädje och skönhet av, eller? undrar Mali. Nu när livet ledde henne hit, så ska hon inte bara ta smärtan och låta det flyta förbi, hon måste kunna göra nåt av den, tänker Mali bestämt men känner sig samtidigt väldigt trött…

Hur Mali ska kunna hitta och få nytta av sin livserfarenhet i två kulturer och två länderna, som kan skapa glädjen och leende i stället för lidande och tårar, vet man inte. Det är bara en förhoppning hon har, att finna imorgon. För nu, idag, måste hon först kämpa och klara av de utmaningar hon har, tänker och önskar Mali tyst innan hon somnar utmattad…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.