Brev hem till Thailand

Mitt nästa liv (brev Nr. 3)

Vad man vet har vi bara ett enda liv. Därför bör man vara nöjd med livet. Lycklig eftersom man aldrig vet om man lever i morgon. Så vad skulle göra mig lycklig i skogen i det lugna landet? Naturligtvis har jag hört denna fråga från dig, min vän.

Sommaren här är fantastiskt fin. Det är som ett ögonblick av liv för folk här, tycker jag. Men det är synd att vädret ändrar sig så fort. På morgonen kan det vara fint väder, men sedan kan det regna på eftermiddagen. Ibland kan det vara 3 säsonger samma dag, sommar, vinter och höst. Solen här är konstig, på sommaren ligger den kvar nästan fram till midnatt (norr), känner nästan som jag tar en liten sovstund under dagen när jag ligger mig i sängen på kvällen. Men på vintern är solen borta från ca kl. 15:00. Detta är därför västerländska och europeiska turister solar på stranden i Thailand medan vi, thailändare, skyddar oss mot solen. Under 6 vintermånader är längtan till solen stor.

På söndag i småstäderna blir det tyst. Nästan inget folk. Speciellt i den lilla byn där jag bor är det tyst. Känner som det är en by i en zombiefilm. Likadant på vintern; alla hus blir stänga, man kan inte gissa om det finns människor eller om husen är övergivna. Tystnaden under denna period gör att jag speciellt saknar mitt hem, det pulserande och roliga Thailand….

Vårt land är ett buddhistiskt land och vi, thailändare, tror att religionen kommer att göra landet fredligt. Men här, när de flesta människor frågas om religion, burkar de svara att det inte finns, eller att de inte tror på något. De är inte filantropiska som vi thailändare. De skänker inte pengar till tempel som vi, och väldigt få går till kyrkan. Dessutom är fängelser ”välkomnande”, bra mat, ett fint rum, fitness och får träffa flickvän/pojkvän!

Oh my god! Finns ingen annan anledning till att jag inte återvänder hem, åk nu! Säkert jag hör ditt rop, vännen. Men det finns olika sidor. Det jag har berättat om upplever jag att vi har det bättre i Thailand. Finns det några sidor som är annorlunda…?

Även om många svenskar säger att de inte är religiösa tycker jag att svenskar har en egen religion och faktiskt även tror, fromma och strikt följer sin religion. Jag själv tycker också att deras religion är helig. Det är bara det att de inte kallar det ”Religion” utan ”Lag”. Det kan vara varför folk inte tycker att fängelse är OK och vill hålla sig borta från den, trots dess bekvämlighet och välkomnande. Här är det inte bara ett straff att sitta i fängelset, man försöker också hjälpa fångarna att bli bättre och klara sig när de kommer ut.

Även om svenskar inte ägnar sig lika mycket åt välgörenhet som vi, thailändare, så tycker jag i alla fall om deras sätt. I mina ögon bidrar de och delar graciöst och ganska rättvist. Det är bara det att det inte ligger någon religiös bakgrund, utan de har en regering som inte är korrupt och istället använder de skatt och moms. Om det stämmer, som vi Thailändare tror, att det finns ett liv efter detta, och nästa liv kommer att bli ett fint liv om man har gett välgörenhet till tempel i detta livet, så är det inte bara jag utan nästa hela Sverige som kanske inte får det bra i nästa liv.

Vännen, det finns också andra saker som är konstiga. Här finns nästan inga spåkvinnor och inga spöken heller, som vi har i Thailand. Det är inte för att jag inte behöver vara rädd för spöken som gör att jag tycker om svenskar utan det är deras tanke med orsak och verkan. Ibland känner jag att det är lätt att tala med och förstå svenskar, trots att jag inte kan så bra svenska!

Dessutom, jämställdhet mellan man och kvinna är ganska bra, vilket gör att jag känner mig stolt över kvinnlighet, då jag vet vilken styrka och kraft det finns hos kvinnor. Eftersom jag tror att kvinnorna var starka och resoluta när de protesterade för sina rättigheter, och de flesta män var samtidigt, och är, förstående och empatiska.

Kvinnliga poliser och kvinnliga lastbilschaufförer gör att jag känner mig glad när jag tittar på dem. Det är härligt tycker jag, eftersom det är väldigt sällsynt i Thailand. Det finns några kvinnliga politiker i vårt land men inte många och inte som har så stor betydelse eller är med på tv-intervjuer om politik, likt som det är här i Sverige. Men vännen, du kan vara lugn. Det som jag nämnt här ska inte göra att jag glömmer bort vår födelseort. Vad jag tycker om och varför jag ska stanna kvar här är inte samma sak.

Om svenskarna kommer att uppskatta det roliga och vänliga hos thailändare så skulle jag bli chockad av omtänksamhet hos svenskar. De tänker innan de talar, är artiga och ofta utbildade. De är inte lättlurade eftersom de använder/funderar med orsak och verkan. Jag undrar vad det är i det här landet, som gör att de flesta människor blir så.

Familjen som institution. Här lär man barn att resonera istället för att använda våld. Naturligtvis kan resonerande vara jobbigare än att lösa problemet provisoriskt med våld, men resultatet blir hållbart. Lagen som förbjuder vuxna att slå på barn lär barn att inse att inte använda våld för att lösa problem. Jag gillar hur man undervisar barn här men tyvärr finns det fortfarande föräldrar som inte förstår och inser fördelarna med detta och tror att det är svårt att lära sina barn utan våld.

Miljö för barn. Varje by ska ha en lekplats för barn. Tydligt att man prioriterar barn. Om svenskar tycker att thailändare gillar barn så vill jag också säga att svenskar älskar barn. De vet hur man talar med barn, visar respekt och lyssnar på vad barnet vill och säger. T.ex inte bara berör/kramar barnet eftersom det är sött utan fråga om de får krama eller om barnet vill. Jag tycker att det är väldigt klokt och rätt.

Skolan. Effektiviteten/kvalitén är ganska lika, oavsett om skolan är i staden eller på landsbygden. De har offentliga och privata skolor men det är inte lika populärt att ta sina barn till privata, som i Thailand. Eftersom där är standarderna i skolorna så olika.

Jag tycker att detta land har ett bra effektivt system för att skapa bra människor; familjen, miljö för barn och skolan. Jag tycker att för att bli en kvalitetsperson är dessa 3 saker grundläggande för ett barn. Barnen är nationens framtid.

Naturligtvis, allt har vi också i Thailand. Men vi måste erkänna att det inte gäller överallt. Vi ger föräldrar kunskap för att utbilda barn på rätt sätt, men det finns en hel del föräldrar som inte vet. Fortfarande tror många att det är bra att slå barn, för att de skall komma ihåg att de gjort fel. Vi har lekplatser, men inte i varje by. Vi har skolor med mycket god kvalitet. Men det är privata skolor med höga priser. Inte alla barn har råd att gå där, vilket skapar klassklyftor.

Thailand är idag inte föråldrat. Vi har nästan allt som de utvecklade länderna har. Men vi måste acceptera verkligheten, att det är stora sociala skillnader i vårt land.

Jag har levt för mig själv i över 30 år. Nu vill jag leva för familjen och mitt andra liv. När jag dör så lever mitt barn vidare för mig. Målet för resten av mitt liv är att skapa ett bra andra liv. Målet kan göra att jag blir nöjd och ler trots att det är så tyst. Om det är kallt så finns det en bra jacka, om det blir mörkt så finns det en lampa. Bara man vill vara lycklig så ska man få lyckan, min vän!

Nunti

1

**********************************************************

Ditt tal visar var du kommer ifrån. Ditt beteende visar vem du är / Thailandst uttryck
Olika språk gör att det blir svårt att kommunicera men med olika åksikter blir det ändå svårare även om man talar samma språk / Nuntis uttryck

Leave a Reply

Your email address will not be published.