Brev hem till Thailand

Mina första steg (brev Nr. 2)

Vi åker från Arlanda airport som ligger ca 40km utanför huvudstaden Stockholm. Destinationen är en lite by i Värmland. Det tar drygt tre timmar att köra bil dit. Innan jag kommer hit har jag sökt information om Sverige som man kan hitta på internet. Sverige är ungefär lika stort som Thailand, men med bara drygt 9 miljoner invånare medan det finns drygt 65 miljoner i Thailand. Informationen som jag har, gör att jag skulle gissa att bostäder i detta land inte ligger så tätt som i Thailand. Men ändå är verkligheten, när jag nu ser den, mycket olik bilden i min fantasi. Varje stad ligger långt ifrån varandra, och mellan ständerna fullt med skogar hela vägen. Det gör att jag inte kan låta bli att tänka att vi är ute och reser på landsbygden eller i ett öde landskap, som är fullt av skogar, berg och fält. Och jag kan inte hitta en enda elektricitetstolpe!

Vad som gör mig uppfriskande när vi kör genom staden är blommor. Blommorna som pryder gatorna i varje stad är så vackra. Typerna av blommor skiljer sig från de vi har i Thailand. Fantastiskt vackra färger gör att jag inte kan låta bli att undra om de är äkta eller inte.

Under resan stannar vi för att köpa jordgubbar. Det är första gången som jag går ut ur bilen och andra som jag känner lukten av Sverige. Det kan bero på att jag har suttit i bilen i nästan två timmar. Jag får bekanta mig med luften igen. Det känns så uppfriskande, luften här är mycket fräsch. Det känns som det är fullt med syre runt näsan så jag kan inte få ner allt i lungorna. Och när jag har smakat jordgubbarna så känner jag hur riktig jordgubbs smak är. Den läckra söta smaken av jordgubbar, fylld utan kemiska tillsatser. Det här är ”härliga jordgubbar”, tänker jag.

Sen åker vi till ett hus som ligger vid sjön. Jag har fått höra att det är populärt bland många svenskar att ha sommarhus som ligger nära sjön och som ger lugn och ro. Det låter som ett litet mysigt hus som ligger nära stranden i Thailand. Det är säkert lugnare och tystare än i Thailand men ändå vackert och mysigt att promenera på stranden vid havet, fina bilder som finns i min fantasi.

Men när vi kommer fram visar det sig att huset ligger vid utkanten av en sjö. Bakom huset finns en stor gräsmatta och en gångväg till sjön. Runt omkring är det fullt med träd, träd, träd. ”My god” tänker jag, detta är den riktiga skogen. Båda sidor av vägen är fylld med skog och det ligger fyra hus som grannar. ”Oh my god” utbrister jag igen. Hur kommer mitt liv att bli när det ändras från en livlig stad med människor till en massa träd!

Om jag varit 70 år hade jag kanske tyckt att det var trevligt och rofyllt. Men jag är inte så gammal nu!

Min vän, nu kanske du oroar dig om jag skall kunna anpassa mig till det här. Naturliga ljud och vindbrus, de här träden har det. Min vän, du behöver inte oroa dig. Det viktigaste är att jag är säker här. Man kan skaffa glädje, nöje och frid på olika sätt. Om livet inte passar mig här så är det klart att jag ska återvända hem till vårt Thailand. Om jag skall vara kvar så måste jag upptäcka vad som kommer att göra mig lyckliga. Här.

,

Nunti

Leave a Reply

Your email address will not be published.