Krönika

Varför utlänningar inte får äga mark i Thailand

Jag vet inte om det är populärt idag att köpa ett hus i Thailand, men för 5 år sedan var det. Då var det ett tv-program om att köpa hus i Thailand. Det sägs att många utlänningar som köpt ett hus vid fina turiststränder som Pattaya och Phuket, blev lurade. Nu när jag har en egen blogg så skulle jag vilja skriva om detta.

TV-programmet handlade om några företag som ägdes av både thailändare och utlänningar. De hade byggt många hus på stora områden vid stränderna och sålt till utlänningar inklusive några svenskar. Men eftersom det är förbjudet för utlänningar att äga mark i Thailand, kände de sig lurade.

Girighet gjorde att företagarna använde luckor i lagen för att tjäna på okunskap hos de lurade människorna. Med syfte att dölja sanningen, gavs köparna felaktig information som gjorde att de trodde att de hade köpt och var ägare till husen och marken men det var bara hyra.

De lurade utlänningarna var rasande när de fick veta att de bara kan bo i husen i 30 år. De sa att när det har gått 30 år ska de riva husen. Jag håller med dem, om jag betalade för att köpa utan att veta att det är bara hyran, skulle jag också bli arg och tänka på samma sätt som de gör.

Lag om att utlänningar inte får äga mark i Thailand. Verkar som en konstig lag. När man kan betala varför får man inte äga? I verkligheten är lagen ett sätt för landet att skydda sig. Om det är tillåtet för alla i världen kan köpa mark, så finns det många fattiga thailändare som vill sälja, och då kan det i framtiden bli ett Thailand som ägs av människor från hela världen. Och var bor thailändare då i för land?

Förr i tiden försvarade ett land sig med krig. Men idag är lagen ett sätt att skydda det egna territoriet. Och ett sätt att hindra att rika länder köper ett fattigare land.

Jag tror att problemet inte kommer att hända om företagen visar riktig information till utländska köpare. Men i alla fall bör man skaffa sig information så mycket som mjöligt, och läsa kontraktet noggrant innan man skriver på.

 

Mer information om utländskt markägande i Thailand 

Leave a Reply

Your email address will not be published.